A constat in lupte sporadice pentru tronul Angliei intre Casa de York , a carei emblema era un trandafir alb, si Casa de Lancaster , simbolizata de un trandafir rosu . Ambele familii aveau pretentie la tron prin descendenta din Eduard III , si conflictul armat a fost declansat de rivalitatea apriga dintre Edmund Baufort si Somerset , si Richard , duce de York . In 1455 , Richard a castigat prima batalie de la St. Albans . Un armistiu dificil a durat pana in 1459 cand au izbucnit noi lupte . Victoriile Yorkistilor au fost urmate de moartea lui Richard intr-un atac surpriza al Lancastrienilor in Batalia de la Wakefield din 1460 .
vineri, 27 aprilie 2012
Razboiul austro-prusac ( iunie-august , 1866)
Este un razboi purtat intre Prusia , aliata cu Italia , si Austria , aliata cu Bavaria si alte state germane . Razboiul a devenit inevitabil dupa ce cancelarul prusac Otto Von Bismarck a sfidat suprematia Austriei in Confederatia Germana . Ostilitatile au izbucnit in cele din urma cand Bismarck , care reusise sa castige neutralitatea Frantei si sprijinul Italiei , a propus desfiintarea Confederatiei Germane .Trupele prusace i-au alungat pe austricei din Schleswig-Holstein , dar austriecii i-au invins pe italieni la Custozza .
Razboiul de pozitie
Obiectul sau a fost sapatul transeelor ca mijloc de protectie a trupelor foarte cunoscut inca din Evul Mediu . Transeele erau intens folosite in timpul Razboiului Civil American dintre anii 1861-1865 , dar au devenit o trasatura deosebit de importanta a Primului Razboi Mondial . La inceputul Primului Razboi Mondial , in 1914 , comandantii de armate inca mai credeau ca victoria se obtine cu ajutorul unor masive atacuri de infanterie - in ciuda utilizarii pe scara larga a mitralierelor si artileriei care puteau provoca pierderi fara precedent .
Razboiul chimic
A avut ca obiect utilizartea produselor chimice daunatoarea sau otravitoare pentru a ucide sau a imobiliza fortele inamice . Desi a fost interzis la Conferinta de la haga din 1899 , gazul cu clor a fost folosit de germani in 1915 in timpul Primului razboi Mondial - cu un oarece succes tactic initial in Flandra , impotriva englezilor si a francezilor . Ca o contramasura au fost create incomodele masti de gae . Pana in 1917 ambele parti au dezvoltat obuze continand iperita, un gaz mustar , care rareori fatal , ardea si basica pielea , provocand orbirea .
Razboaiele Xhosa ( 1779-1879)
Au fost razboiae de frontiera in Africa intre populatia Xhosa si colonistii europeni in actuala parte de est a provinciei Capului si Ciskei . In ultima parte a anilor 1770 burii si xhosa erau prinsi intr-o competitie acerba pentru terenurile bogate in nutret ale partii estice a provinciei Capului si micile lupte locale au degenerat in razboaie . Dupa ce englezii au ocupat provincia Capului in 1806 , trupele britanice au intervenit in sprijinul colonistilor si din 1811 au inceput o politica de epurare a teritoriului de populatia Xhosa .
Razboaiele chino- japoneze (1894-1895; 1937-1945)
Au insumat doua conflicte armate intre China si japonia care au contribuit la modelarea istoriei contemorane a Asiei . Provocate de politica expansionista a Japoniei , ambele razboiae au izbucnit fara declaratii formale de incepere a ostilitatilor din partea vreuneia din parti . Desi Coreea fusese un stat supus vecinului ei China din sec. XVII , a fost deschisa comertului cu Japonia in 1876 . In curand a devenit o arena pentru rivalitatea dintre China si statul japonez expansionist , iar o rebeliune din 1894 le-a oferit ambelor parti un pretrext sa-si trimita trupe la fata locului .
Razboaiele religioase franceze
A fost seria de conflicte civile dintre 1562 si 1598 care au dus statul francez in pragul dezintegrarii . Factorii cei mai importanti au fost raspandirea protestantismului francez , o monarhie slaba si ambitiile dinastice ale principalelor familii nobile de Bourbon si de Guise . Razboaiele au fost agravate si de sprijinul dat combatantilor de catre catolicii si protestantii din afara granitelor . Eforturile Cartaginei de Medicis , mama a ultimilor trei regi din familia Valois , Fracisc II , Carol IX si Henric II , de a gasi un compromis religios au esuat odata cu izbucnirea primului razboi in 1562.
Razboaiele puinice
Au fost in numar de trei si au fost purtate intre sec III i.Hr. si II i.Hr. intre Roma si Cartagina . Primul , intre 264 si 241 , a fost purtat pentru controlul asupra orasului si stramtorii Messina , castigat de romani . Al doilea intre 218 si 201 a izbucnit la cucerirea Saguntum-ului , o regiune din Spania . Al treilea a inceput in 149 atunci cand Roma , indemnata de scriitorul Cato , a declarat razboi Cartaginei . In 146 Scipio Africanus Minor a distrus Cartagina si a transformat teritoriul cartaginez in provincia romana Africa
Razboaiele opilui
Au fost doua razboaie intre China si Anglia pentru drepturile de negot cu opiu in China . Primul razboi al opiului a inceput in 1839 dupa ce guvernul chinez a incercat sa puna in aplicare interdictia comertului cu opiu , care provoca disfunctii sociale si economice interdictia comertului cu opiu , care provoca disfunctii sociale si economice . Oficialitatile au confiscat aproximativ 20.000 de lazi cu opiu , pastrate in depozite englezesti in Guangzhou(Canton) , aduse acolo din India prin contrabanda de catre comercianti englezi , ca plata pentru exporturi de ceai , portelan si matase .
Razboaiele napoleoniene
Au fost campanii duse de Napoleon I , impotriva puterilor europene intre 1803-1815 . In ultima perioada a Razboaielor revolutionare , Napoleon obtinuse o victorii decisive asupra austriecilor in nordul Italiei , in 1796-1797 . In 1798 a condus o expeditie in Egipt , dar ambitiile lui au fost zadarnicite de victoria navala a englezilor in Batalia de pe Nil . Napoleon s-a intors in Franta si in 1802 a semnat un armistitiu incomod cu Anglia . Totusi , agresiunea sa continua a dus la reluarea ostilitatilor in 1803 - inceputul propriu-zis al asa-numitelor Razboaie napoleoniene .
Razboaiele Maratilor (1779-1782 ; 1803-1805; 1817-1818) .
Au avut loc in India si au reprezentat conflicte intre trupele Companiei Britanice a Indiilor si popilatiile de marati . Pana la sfarsitul sec. XVIII , 90 de clanuri de hindusi marati formasera o confederatie si , desi englezii exploatau rivalitatile dintre capetenii , alianta a devenit o amenintare serioasa pentru controlul Companiei asupra nordului Indiei . In cel de-al doilea razboi , Sir Arthur Wellesley ,viitorul duce de Wellington , a castigat bataliile de la Assaye si Argaon .
Razboaiele macedonene
S-au desfasurat printr-o serie de conflicte armate intre Roma si Macedonia in sec. III si II i.Hr. In primul din cele trei razboaie , intre 211 si 205 , Filip V al Macedoniei s-a lupta cu Roma si aliatii ei , Etolia si Pergam . Dar alianta a fost slabita din cauza ca Roma era angajata militar pe un alt front - al doilea Razboi Punic - asa incat Filip a reusit sa oblige Etolia sa accepte conditiile si apoi sa negocieze un acord favorabil similar cu Roma . Tot Roma a declara al trilea razboi pe care in cele din urma l-a castigat obtinand o victorie zdrobitoare la Pydna in 168.
Razboaiele italiene ( 1494 - 1559 )
Obiectul acestora a fost o serie de conflicte intre puteri europene pentru controlul statelor independente ale Italiei . Majoritatea acestor state cautau aliante straine ca sa-si sporeasca puterea , dar au cazut prada statelor nationale in curs de formare , mai ales Franta si Spania .Razboaiele au inceput cand Carol VIII al Frantei a invadat Italia si a cucerit Neapole .A fost fortat sa se retraga de armatele Spaniei , Venetiei , Milanului , a Sfantului Imparat Roman si ale Statelor Papale .
Razboaiele galice
Au fost campanii duse de Iuliu Caesar intre 58 si 51 , i. Hr. prin care a fost instaurata guvernarea romana in centrul si nordul Europei , la vest de fluviul Rin . Caesar a intrat in Galia Transalpina , azi sudul Frantei ,si a impiedicat triburile germanice sa inainteze in sud si est , pe belgi la nord si pe veneti la vest . A traversat chiar Rhinul pentru a demonstra ca Roma controleaza si frontiera aceea naturala extrem de importanta .
Razboaiele daco-romane
Au fost razboaie in urma carora Dacia a fost transformata in provincie romana , creandu-se astfel premisele formarii poporului roman si a limbii romane . Cauzele cuceririi Daciei au fost dorinta romanilor de a elimina un adversar tot mai puternic , obtinerea unei pozitii strategice importante fata de celelalte popoare barbare nord-dunarene , exploatarea bogatiilor naturale ,intre care primau minele de aur si de argint si , nu in ultimul rand , cresterea prestigiului noului imparat ,Traian ( 98-117) . Principalul izvor narativ este lucrarea istoricului roman Caius Dio , "Istoria romana" , informatiile de aici fiind coroborate cu interpretarea scenelor de pe Columna lui Traian si de pe monumentul Tropaeum Traiani de la Adamclisi .
Razboaiele civile chineze
Acestea au reprezentat conflicte izbucnite intre chinezii nationalisti si cei comunisti. In timpul campaniei de nord al lui Cian Kai-Si , epurarile antistangiste ale Gomindan-ului au dus in 1927 la revolte urbane de razbunare a comunistilor .Fortelor lui Cian le-au trebuit trei ani ca sa distruga sovietul lui Mao de la Jiangxi si dupa Marsul cel Lung din 1934-1935 comunistii si-au refacut fortele in zona de nord a Yan'an . De la invazia japoneza din 1937 , pana la sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial , cele doua parti au pastrat un armistitiu dificil , luptand separat impotriva inamicului comun.
Razboaiele burilor ( 1180 - 1881 ; 1899-1902)
Au fost doua razboaie cunoscute si ca razboaiele sud-africane sau anglo-bure , purtate intre Anglia si republicile burilor din Africa de Sud . Primul razboi a izbucnit datorita anexarii in 1877 de catre englezi a Transvaalului, urmat de Acordul de la Pretoria care a pus bazele unei paci incomode , incalcata atunci cand s-a gasit aur la Witwatersrand . In apararea intereselor comerciale , Anglia a inceput intarirea garnizoanelor , provocand un razboi in care burii au obtinut cateva succese notabile . Pacea a fost ulterior restabilita prin Tratatul de la Veerniging .
Razboaiele baronilor (1215-1217 ; 1264-1267)
Aceastea au fost rasboaie civile in Anglia , purtate intre Coroana si cea mai mare parte a baronilor . In iunie 2015 , confruntat cu opzitia unita a baronilor si a Bisericii , regele Ioan a fost obligat sa recunoasca Magna Carta , Marea Carta a Drepturilor . Oricum el l-a convins repede pe papa sa-l dezlege de la promisiunea sa , ceea ce i-a determinat pe baronii lui sa ofere coroana lui Ludovic , mostenitorul tronului Frantei , care a debarcat in Kent , in mai- 1216 . Prin moartea subita a lui Ioana in oct. 1216 s-a evitat un razboi civil major , care totusi a izbucnit din nou in 1264, de data aceasta intre baronii condusi de Simon de Montfort si Henric III , cand regele a abrogat reformele constitutionale admise in 1258 .
Razboaiele anglo-sikh(1845-1849)
Acestea au reprezentat conflicte intre populatia sikh din Lahore si Comopania Britanica a Indiilor Orientale . In 18454 , in primul dintre cele doua razboiae , trupekle sikh au traversat rau Sutlej in India Briatanica unde au avut loc batalii nedecise la Mudki si Firozshah . In anii urmatori sikh-sii au fost invinsi la Aliwal si Sobraon si au cedat englezilor prin tratatul de la Lahore zona Jullundar Doab . Nemultumirea sikh-siilor fata de condtiile tratatului au dus un al doilea razboi in 1848 , care s-a incheiat cu victoria decisiva a englezilor la Gujarat , impotriva a peste 60 de mii de sikh .
Razboaiele anglo - olandeze
Provinciile Unite si Anglia au purtat 3 razboaie maritime ( 1652 - 1654 , 1665-1667 , 1672-1674) datorate unor probleme de rivalitate comerciala si navala . Primul razboi a inceput cand Legea britanica a Navigatiei din 1651 a subminat comertul si transportul de marfa olandez , iar olandezii au refuzat sa salute drapelul englez in Canalul Manecii si afost castigat de britanici . In martie 1665 rivalitatea comerciala a impins cele doua tari din nou in razboi castigat tot de englezi ,iar al treilea a avut loc in 1672 , atunci cand Carol II, care depindea de subsidiile franceze , l-a sprijinit pe Ludovic XIV impotriva olandezului .
Rasscoala lui Horea , Closca si Crisan (1784)
Rascoala taranilor romani a din muntii Apuseni a fost desfasurata in timpul domniei reformatoare a imparatului Habsburg Iosif II ( 1780-1790) . Nemultumirile taranilor au fost exrpimatre in prealabil prin memorii inaintate CUrtii Imperiale , in care regasim cauzele izbucnirii violente din 1784 : robota excesiv de mare ( 4 zile pe saptamana cu bratele si 3 cu vitele ) , sporirea taxelor si contributiilor militare ,arendarea dreptului de carciumarit din zona muntilor Apuseni unor strainin , abuzurile funcionarilor lor domeniali si comitatensi care , pe langa taxele obisnuite , impuneau si alte contibutii fara a da nici un fel de chitanta probatorie .
Rascoala din 1907
Aceasta rascoala este cea care incheie ciclul miscarilor sociale din istoria moderna a Roamaniei , determionata de cauze precum succesiunea unor secetosi , monopolizarea terenurilor agricole de catre unii arendasi , care doreau obtinerea unui profit maxim folosind munca taranilor si structura proprietatii funciare care determina o dependenta economica foarte mare a taranilor fata de stapanii sau administratorii de mosii . Totodata , rascoala dovedeste crearea unui puternic clivaj intre acea parte a societatii romanesti aflata in plin proces de modernizare si lumea rurala unde nivelul de viata si educatie ramanea foarte scazut .
Rascoala de Paste
Aceasta a reprezentat o insurectie la Dublin in aprilie 1916 cand aproximativ 1800 de membrii ai Fratiei Republicane Irlandeze si ai Armatei Irlandeze a Poporului au ridicat armele impotriva conducerii britanice a Irlandei . Cu cateva zile inanitea rebeliunii , marina britanica a capturat un vas care transporta armament din Germania , pentru rebeli . Atunci , Rpger Casement , membru al FRI , a fost arestat la putin timp dupa ce a debarcat de pe un submarin german . Cu toate acestea , conducatorii militari Padraic Pearse si James Connolly au hotarat , de comun acord , sa continue .
Rascoala de la Bobalna (1437).
Aceasta a fost prima mare miscare sociala din Transilvania , cu8 importante consecinte in stabilirea raporturilor sociale intre starile sociale privilegiate si taranime . Cauza profunda a fost degradarea vietii a taranilor dependenti sau iobagi , datorita cresterii obligatiilor fata de feudali , iar cauza imediata a fost perceperea taxelor bisericesti , nestranse de trei ani ca urmare a devalorizarii monedei , in noua moneda , cu o valoare mai mare . Taranii romani si maghiari refuza sa plateasca si se organizeaza intr-o tabara dupa model husit pe dealul Boblana , situat in apropierea Dejului . Uciderea din ordinul voievodului Ladislau Csaki , a solilor trimisi de tarani , a deschis calea conflictului armat
Rascoala boxerilor (Rascoala I-hetuan) - 1899 - 1900
Aceasta reprezinta o revolta antioccidentala in China , tara care a suferit in timpul sec. XIX o serie de catastrofe naturale si militare , care au facut ca multi oameni sa se indrepte catre organizatii secrete semimistice ca un mijloc de revigorare a spiritului national . Una dintre acestea a fost "pumnii drepti si armoniosi" sau " Boxerii" asa cum ii numeau occidentalii , care practicau o forma de "box cu umbra" , credeau ca acest lucru ii inzestra cu puteri supranaturale , inclusiv imunitatea in fata gloantelor . La inceput miscarea s-a indreptat impotriva conducatorilor manciurieni ai Chinei din dinastia QING , dar ostilitatea ei a fost abil manipulata de imparateasa vaduva Ci Xi si indreptata impotriva strainilor
Abonați-vă la:
Postări (Atom)